default_mobilelogo

Za nedjelju, 25. siječnja 2015. organizira se jednodnevni planinarski izlet autobusom u Žumberak - Sveta Gera (1178 m) na 22. tradicionalni zimski pohod uz misno slavlje ispred grkokatoličke kapele Sv. Ilije proroka.


Sveta Gera (1178 m) je najviši vrh Žumberka i panonske hrvatske. Iako je hrvatsko ime za taj vrh Sveti Ilija, naziv je gotovo zaboravljen te se češće koristi stari slovenski naziv Sveta Gera. Slovenci vrh zovu Trdinovim Vrhom prema svom književniku Janezu Trdini. Crta državne granice sa Slovenijom vodi kolnim putom po samom hrptu. S hrvatske se strane nalazi grkokatolička kapelica Sv. Ilije, a desetak metara od nje, sa slovenske strane, konzervirani ostatci kapele Sv. Jere. Najviša točka označena je visokim geodetskim stupom s kojeg se pruža izvanredan vidik na sve strane.


Program izleta: polazak na izlet je autobusom u nedjelju, 26. siječnja 2015. u 5,30 sati s parkirališta iza "Macanovog domad" u Čakovcu. Putovat ćemo preko Zagreba, Jastrebarskog do Sošica. U 9,00 sati okupljanje u Sošicama i polazak prema vrhu Svete Gere – cca 2,30 sati hoda. U 12,00 sati misa kod kapelice Sv. Ilije na vrhu. U 13,00 sati polazak s vrha prema Sošicama.
Povratak za Čakovec u poslijepodnevnim satima.


Učešće sudionika u trošku prijevoza je 90,00 kuna (veliki autobus).
Učešće sudionika u trošku prijevoza je 110,00 kuna (mali autobus).


Oprema: potrebna je standardna planinarska oprema u skladu sa vremenskom prognozom, štapovi, gamaše u slučaju snijega.
Komplet za preživljavanje: svaki planinar prema vlastitom nahođenju i potrebama nosi hranu i napitke.


Vodič: Tomislav Bistrović


Prijave i uplate primaju se na redovitim sastancima Društva ponedjeljkom u Domu amatera ili kod Magdalene Bistrović, Strossmayerova 9, tel: 040/310-955.
Rok prijave: 21. siječnja 2015.