default_mobilelogo

Za nedjelju, 19. srpnja 2015. godine organizira se planinarski pohod na Risnjak (1528 m).

Planinski masiv Risnjak spada u planine Dinarskog gorja a sastoji se od više planinskih vrhova i spada u najljepše hrvatske planine. Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta vidljivo je na svakom koraku. Planina je dobila ime po risu, koji obitava u njezinim šumama. Pod Risnjakom izvire rijeka Kupa, jedna od najčišćih rijeka u Republici Hrvatskoj. Masiv Risnjaka bjelinom svojih stijena, dominantno se izdignuo nad zelenilom goranskih šuma. On je u naravi kameniti greben, bez ikakvog raslinja. Označen je zabijenim čeličnim volanom u stijenu. Neposredno pod vršnom stijenom je metalni tuljac s upisnom knjigom i žig ubetoniran u kamen. Pogled s vrha ostavlja posjetitelja bez daha. Otvoren je na sve strane i jednako lijep u svim smjerovima. Ovi prekrasni vidici koji se pružaju sa 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju, ostat će trajno u sjećanju svakog posjetitelja.
Najznačajniji vrhovi Risnjaka su: Veliki Risnjak, visine 1528 m, Snježnik, visine 1506 m, Sjeverni Mali Risnjak od 1434 m i Južni Mali Risnjak, visok 1448 m.

Polazak autobusa iz Čakovca u 5,00 sati sa parkirališta iza Macanovog doma, vožnja preko Zagreba, Karlovca, Delnica, Gornjeg Jelenja do Vilja (kod krive bukve), uz zaustavljanje po potrebi. Dolazak u Vilje oko 9 sati.

1. dio (oko 1,15 sati hoda): Vilje – Medvjeđa vrata – Schlosserov dom
 Na šumskom proširenju Vilje, gdje je pogodno mjesto za parkiranje, desno se odvaja kolni put koji završava već nakon 800 m usred šume. Od tog mjesta put se uspinje strmije širokom šumskom stazom do Medvjeđih vrata, slikovita prolaza između kamenih blokova. Nastavljamo dalje laganim usponom koji prati Risnjakov greben, do Schlosserova doma. S puta se nakon manjeg prijevoja otvara lijep vidik na vrh Risnjaka i na dom.
 
2. dio (oko 20 min hoda): Schlosserov dom – vrh Risnjaka
S ruba livade iza doma polazi ugaženi put za vrh Risnjaka. Put se najprije strmo uspinje kroz klekovinu, a potkraj između stijena i po stijenama do samoga vrha. Put je između stijena osiguran sajlom, ali nije težak.
Polazak za Čakovec u poslijepodnevnim satima.
 
TEŽINA STAZE: lagana planinarska staza - poteškoće jedino mogu zadavati vremenske (ne)prilike.

KONTROLNA TOČKA: Hrvatske pl. Kuće, Hrvatska obilaznica
 
POTREBNA OPREMA: osnovna planinarska oprema (čvrste planinarske cipele), štapovi za hodanje, zaštita od kiše i vjetra, te hrana i napitci po potrebi.
 
CIJENA POHODA: 135 kn (autobus 110 kn, ulaz u NP Risnjak za planinare 25 kn)
 
Prijave i uplate kod Magdalene Bistrović, Strossmayerova 9, tel: 040/310-955; mob: 099/68-86-614 ili na redovitim sastancima Društva ponedjeljkom u Domu amatera.
Zadnji dan za prijavu i plaćanje je srijeda 15. srpnja 2015.
 
Vodič: Tomislav Bistrović mob: 098/95-75-401