default_mobilelogo

Za početak mjeseca svibnja 01., 02. i 03. svibanj 2015. (petak – subota – nedjelja) organizira se trodnevni prvomajski izlet:
UČKA, vrh Sisol (835m); CRES, vrh Sis (639m) i LOŠINJ, Osorčica – vrhovi Sv. Mikula (557m) i Televrina (589m).


Sisol je stjenovit vrh strmih strana koji dominira u južnom dijelu hrpta Učke, tamo gdje se hrbat sužava u oštar greben. Na istarsku se stranu Sisol ruši strmim stijenama prema Čepićkom polju, a s kvarnerske strane kao odrezan tone umore. Vrh je označen kamenom geodetskom oznakom. S vrha se pruža lijep pogled na Čepić polje.

Sis je vršak na hrptu Cresa, zanimljiv zbog ostataka pretpovijesne građevine koja je odavde mogla kontrolirati cijeli Riječki zaljev. Zanimljivo je da Sis, unatoč znatnoj visini, nije najviši vrh otoka Cresa. Najviši vrh Gorice (648m) je oko 2 km sjeverno od njega, ali nije planinarski atraktivan jer nema puta ni vidika. Vrh Gorice je drugi otočni vrh po visini u Hrvatskoj (najviša je Vidova gora na Braču, 780m).

Sveti Mikula je najljepši vrh na otoku Lošinju. Na njemu stoji prastara kapela sv. Nikole (u lokalnom govoru Sv. Mikule) građena od tesana kamena. Zanimljivo je da je upravo Osorščica na Lošinju bila prva planina jadranskog otočja koja je privukla pozornost turista. U Malom Lošinju je 1886. osnovano turističko društvo, a njegovi su članovi već iduće godine (28. ožujka 1887.) poveli na najviši otočni vrh Televrinu austrijskog prijestolonasljednika Rudolfa, a poslije potaknuli gradnju planinarske staze iz Nerezina na vrh Sv. Mikule.

Planinarska kuća Sv. Gaudent nalazi se grebenu Mazova gora u području iznad Ridifuntane. To je nekadašnja talijanska vojna karaula koju je u planinarsku kuću preuredio PK Osorščica iz Malog Lošinja. Nazvana je po srednjovjekovnom osorskome biskupu i svecu koji je umro 1050. godine. Prema legendi živio je kao pustinjak u špilji ispod Televrine. Od kuće se pruža širok vidik na tri strane, a zahvaljujući udaljenosti od naselja i svjetla, koristi se i za noćno promatranje zvjezdanog neba.


Program je pripremljen za 2 grupe: planinarsku i turističku

Plan i program puta:

1.dan – petak 01. svibanj
U 04:30 polazak iz Čakovca (parkiralište kod hotela "Park" Čakovec)
OKO 10:00 dolazak u Brseč,spremamo stvari i idemo na Učku – vrh Sisol (835m, HPO) stazom iz Brseča i vraćamo se istom stazom.
Srednje teška staza, oko 2 sata uspona, visinska razlika 685m.
U 16:00 iz Brseča polazimo za Brestovu, na trajekt za Cres, kamo dolazimo u 17:00h
Nastavak vožnje do Velog Lošinja. Predviđeni dolazak do 19:00 h, smještaj u hostel "Zlatokrila" te zajednička večera. Nakon večere slobodno vrijeme za šetnju i vlastite programe (veselo druženje – po izboru).

2.dan – subota 02. svibanj
Ustajanje oko 6 sati, spremanje i doručak u 6:30.
U 8:00 polazak iz Velog Lošinja i vožnja do Nerezina. Ovdje se razdvajamo u 2 grupe.

A) Grupa za uspon na Osorčicu:
Iz Nerezina cestom pa kroz šumarak na prijevoj Počivalice (246m) – 70min. Nakon odmora, uspon vodi hrptom planine, naizmjenice kroz lijepu borovu šumu i oštar kamenjar, do kapele Sv. Mikula / Nikola (557m) – oko 60min.
Nakon odmora, još 20minuta po grebenskom putu kroz krš i makiju do najvišeg vrha Televrina (589m). Silazak do pl. kuće Sv. Gaudent (274m) – 1,5 sat. Nakon odmora spuštanje do Osora – 1,5 sat.
Visinska razlika: 589m, ukupno oko 6 sati hoda.

B) Grupa koja nije za uspon na Osorčicu:
Nakon kraćeg razgleda Nerezina, odlazak autobusom do Osora (5 km). Slobodno vrijeme za vlastite programe (šetnja, sunčanje,ev. kupanje...).
Mogućnost uspona: iz Osora, pokraj kampa, uspon do pl. kuće Sv. Gaudent (274m) – 2 sata.
Tu se može dočekati grupa koja se uspinjala na vrh. Nakon odmora spuštanje do Osora – 1,5 sat.
Visinska razlika: 275m, ukupno 3,5 sata laganog hoda

U 16:00 sati opet bi se svi zajedno našli u Osoru i krenuli natrag prema Velom Lošinju.
Po povratku u hostel, slobodno vrijeme do večere, večera u 20:00 sati.
Moguć odlazak do Malog Lošinja šetnicom uz more (duljina 4 km) i razgledavanje mjesta.

3.dan – nedjelja 03. svibanj
Ustajanje oko 7 sati,spremanje i doručak u 07:30
Do 12:30 sati: a) šetnja jednom od poznatih Lošinjskih šetnica
               b) odlazak brodićem na Ilovik (20 minuta vožnje u jednom smjeru, nije u cijeni izleta), razgledavanje i šetnja otokom
               c) slobodno vrijeme za kavu, kupanje, druženja po izboru
U 12:30 krećemo prema prijevoju Križići, (vozimo se 90 minuta) i oko 14:30 sati sa prijevoja krećemo na vrh Sis (639m, HPO)
Uspon na Sis je izuzetno jednostavan, traje 40 minuta u jednom smjeru, visinska razlika 300m. Sa staze je lijep vidik na okolicu i more.
U 16:30 polazimo za Merag, na trajekt za Valbisku – otok Krk, kamo dolazimo u 18:00
Povratak prema Čakovcu, uz usputna zaustavljanja prema potrebi.
Očekivani dolazak u Čakovec oko 23:00 sati.

Cijena izleta:
    prijevoz "Darkotours" 200,00 – 260,00 kn (ovisno o broju prijava, uključuje prijevoz autobusom i karte za trajekt)
    agencija “Nazor“ - Zagrebački holding: 275,00 kn po osobi (uključuje 2x večeru, 2x doručak i 2x noćenje – tj. 2 polupansiona)
Sveukupno: 475,00 – 535,00 kn po osobi

Smještaj: u hostelu Zlatokrila, višekrevetne sobe sa etažnim sanitarijama (ima posteljine, ponijeti ručnik)

Potrebna oprema: osnovna planinarska oprema, zaštita od kiše i sunca, dnevnik HO, badići i kupaće, te ostala hrana i piće po vlastitom nahođenju

Vodič: Željko Poljak

Sudjelovanje na izletu je na vlastitu odgovornost.

Kod prijave,obavezna je uplata akontacije u iznosu od 100,00 kn, druga uplata od 250,00 kn do 15.ožujka, a ostatak najkasnije do 10. travnja 2015.

Uplatom akontacije automatski si osiguravate rezervaciju sjedala u autobusu.
Tko može, neka nešto donese – poželjni kolači i neka žestica za po putu...

Osigurajte svoje mjesto u autobusu na vrijeme. U slučaju odustajanja, molimo vas da si pronađete zamjenu (nema povrata akontacije).

Prijave zaključno sa 03. ožujkom 2015. kod Željka Poljaka na: 091/150-47-81 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vidimo se !!!

VAŽNO: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.