default_mobilelogo

HPD Međimurje povodom 140. obljetnice Hrvatskog planinarstva organizira četverodnevni izlet: Lika – Zagora – Dinara, 04. - 07. lipnja 2015. (četvrtak – nedjelja).

Kremen je po visini peta planina naše zemlje, iza Dinare, Biokova, Velebita i Ličke Plješivice. Najviši je vrh Zadarske županije. Krševit je i šumovit, a vršni hrbat i sam vrh strše iznad šume, pa su vidici oduševljavajući. Posebno se lijepo vide Ozeblin, ličko sredogorje, Velebit kao i bosanske planine.

Čavnovka je najviši vrh Promine. Na vrhu se nalazi niz napuštenih vojnih objekata i novoizgrađenih telekomunikacijskih stupova. Vidljivo je više zanimljivih lokacija u ovom dijelu Dalmatinske zagore. Posebno zadivljuje pogled na Miljevački plato, cijeli kanjon rijeke Krke i Čikole, šibenski arhipelag s Kornatima, Velebit i Dinaru.

Bat je najviši vrh Kijevskog Kozjaka. S vrha se pruža vidik na selo Kijevo i prema Dinari. Vidi se Troglav, Peručko jezero i Svilaja na istoku, te Promina, Petrovo polje i Drniš prema jugu tj. jugozapadu. S vrha u dubinu, sjeverno i istočno, spušta se stijena visoka oko 150 metara.

Mali Maglaj (Dinara) je travnati vrh u blizini granice Hrvatske i BiH. S vrha se pružaju nezaboravni vidici na Kamešnicu, Biokovo, Mosor, bliže dalmatinske otoke, Svilaju, ostale vrhove Dinare, Cincar, Vran i Čvrsnicu. Predivan vidik je na gotovo cijelu Cetinsku krajinu, grad Sinj kao i na visoravan Vrdovo.

Poštak se iz daljine posebno ističe po strmoj, gotovo odsječenoj padini ispod vrha. Osim zbog širokog, nesmetanog vidika u svim smjerovima, planinarski je zanimljiv zbog parka neobičnih prirodnih kamenih skulptura u podnožju vrha, pokraj markirane staze, na visini od 1200 metara.Plan i program puta:

1. dan (četvrtak, 04. lipanj 2015)
U 04:00 sati polazak iz Čakovca, vožnja autoputom prema Mazinskom prijevoju, uz jednu pauzu za kavu.
Uspon na vrh Kremen, 1590m, HPO, cca 5 sati hodanja.
Nastavak puta do planinarske kuće Promina.
Noćenje (u potkrovlju ili u šatorima pored doma – potrebna vreća za spavanje).

 

2. dan (petak, 05. lipanj 2015)
U 07:00 sati odlazak na vrh Promine, vrh Čavnovka, 1147m, HPO, cca 2 sata hodanja.
Odlazak za Kijevo, uspon na Kozjak kod Kijeva, vrh Bat, 1206m, HPO, cca 5 sati hodanja.
Odlazak za Gornji Bitelić, smještaj u planinarskoj kući Sveti Jakov, 1001m.

 

3. dan (subota, 06. lipanj 2015)
U 08:00 sati polazak na vrh Mali Maglaj, 1455m, HPO, cca 4 sata hodanja.
Slobodno poslijepodne za odmor, eventualni odlazak u Sinj ili Split (kava i razgledavanje).
Noćenje u planinarskoj kući Sv. Jakov.

 

4. dan (nedjelja, 07. lipanj 2015)
U 07:00 odlazak preko Knina (usputna kava) do željezničke stanice Zrmanja kod Otrića.
Uspon na vrh Poštak, 1425m, HPO, cca 4 sata hodanja.
Između 15:00-16:00 polazak prema Čakovcu, uz usputna stajanja po potrebi. Povratak u Čakovec u kasnijim satima (20:00-22:00sati).


Od opreme potrebna je osnovna planinarska oprema, dnevnik HPO, eventualno badići i kupaće, zaštitne kreme i odjeća primjerena vremenskim uvjetima. Svaki sudionik izleta mora imati planinarsku iskaznicu sa markicom za 2015. godinu.
Hrana i piće iz ruksaka, uz mogućnost upotrebe kuhinje u domovima.


Cijena izleta: prijevoz 380 – 430kn, ovisno o popunjenosti kombi vozila + 200kn noćenja u planinarskim kućama sa upotrebom kuhinje.


Zbog ograničenog broja mjesta u domovima (i u vozilu), a sve zbog obilježavanja 140. godišnjice planinarstva u Hrvatskoj, za ovaj izlet potrebno se prijaviti čim ranije, mjesta se popunjavaju po redoslijedu prijave i uplati akontacije od 200kn.
Nema povrata akontacije, u slučaju odustajanja potrebno si je pronaći zamjenu.


Prijave zaključno sa 13. travnjom 2015. kod Željka Poljaka na: 091/150-47-81 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Vodič: Željko Poljak


Vidimo se !!!